1280 x 720 (lg)
EU version

Z drážní budovy minipivovar, aneb i na nádraží se můžete opít stylově

Z drážní budovy minipivovar, aneb i na nádraží se můžete opít stylově
foto: Pivovar Řevnice/Pivovar Řevnice
06 / 11 / 2021

Popíjení piva na nádraží dostává nových rozměrů. V původní železniční budově nedaleko řevnického nádraží najdete pivovar, restauraci s nabídkou české kuchyně a několik útulných, podkrovních pokojíků na přespání.

Minipivovar povstal z původního nádraží Západní dráhy v Řevnicích, které vzniklo ve druhé polovině 19. století pro potřeby otevření dráhy. Díky spojení s Prahou se tehdy Řevnice proměnily v oblíbené letovisko a startovní místo pro výlety do Brd. Spolu s rozšířením tratě nastala potřeba nové budovy. Ta v roce 1896 o kus dál nahradila původní stavení, které tím pádem přestalo jako prodejna jízdenek a čekárna fungovat a postupně chřadlo.

Kdysi zchátralé drážní budově vdechl nový život architekt Tomáš Šantavý v rámci projektu Corso. Architekt měl díky zpustlosti poměrně velké pole působnosti. „Už původně jsme vybrali přízemí pro hosty a vaření piva v patře. Nakonec jsme využili i půdní prostor jako malý pokoj pro ubytování,” popsal průběh rekonstrukce investor projektu Petr Kozák s dodatkem: „kdyby někdo vypil příliš mnoho, může si tu zdřímnout.” Během rekonstrukce byl kladen důraz na podtrhnutí nádražní atmosféry. Krásnou metaforu vidíme na umístění výčepního pultu – stojí na místě, kde se původně nacházela výdejna jízdenek a místo původní čekárny dnes disponuje stoly k sezení a nádražními lavicemi.

Vaření piva se ujal Roman Řezáč. Jeho původní zaměstnání mělo s pivem pramálo společného, láska pivu však Řezáče dovedla k rekvalifikačnímu kurzu a nabírání zkušeností v Plzni. Pomocného sládka dělá Vladislav Skala, který se podobně jako Řezáč nevěnoval pivu odjakživa – původním povoláním byl fotograf. Zákazníci si mohou vybrat z řady druhů piv, stabilně desítky a dvanáctky, cyklisté najdou v nabídce i osmičku. Na své si přijdou i milovníci jídla. Pod dohledem šéfkuchaře restaurace Corso Daniela Holana připravuje pivovar českou klasiku. A pokud se návštěva protáhne do pozdních hodin, není problém složit hlavu v jednom z útulných, podkrovních pokojů.

.

Tagy